Blog

5 quick wins voor een duurzame woning

Je woning verduurzamen is slim. Dit kan op grote schaal; zonnepanelen, isoleren of een andere manier van verwarmen. Maar het effect van kleinere aanpassingen niet! Ook een simpele verandering maakt al een behoorlijk verschil. Check onderstaande quick wins voor een duurzaam huis. Ze kosten je weinig tijd en geld, maar leveren wel direct wat op.

Quick win 1: Koop refurbished

Refurbished producten zijn gebruikte spullen, van hooguit een paar jaar oud, die door experts volledig zijn nagekeken, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd. Eigenlijk zo goed als nieuw dus. Refurbished producten zijn er in alle soorten en maten; van laptops tot vaatwassers en van wasmachines tot meubilair.

Afgezien dat refurbished producten heel duurzaam zijn, want er komt geen nieuw productieproces aan te pas, is het ook goedkoper. Zo haal je hoge kwaliteit in huis voor een lage prijs.

Veel refurbished producten zoals wasmachines, drogers en koelkast kun je ook huren. Witgoed verhuur is extra duurzaam en al helemaal als je kiest voor een refurbished apparaat.

Quick win 2: Maak op wat je hebt

Koop even niks. Hoe simpel kan het zijn!? In een duurzame woning draait het niet per se om minimalisme. Wel om bewust leven. Ontdek wat je al in huis hebt en probeer het hier zo lang mogelijk mee te doen. Bekijk bijvoorbeeld je voorraad- of kledingkast en spreek met jezelf een doel af. “Ik haal de komende maand alleen nog maar verse producten kopen als aanvulling op het voedsel in de voorraadkast.” Of; “ik koop 3 maanden lang geen nieuwe kleding.” Zet het geld dat je hierdoor maandelijks bespaart opzij. Heb je toch aan het eind van het jaar een leuke 13de maand. Of extra vakantiegeld.

Quick win 3: Regel een energieverbruiksmanager

Meten is weten! Haal daarom een energieverbruiksmanager in huis. Dit slimme apparaat meet het energieverbruik in je woning. Benieuwd hoeveel je verbruikt en waar je kunt besparen? Check de app die erbij hoort. Zo weet jij altijd, real time, hoeveel energie je verbruikt. Op basis hiervan kun je bepalen welke duurzame verbetering je al eerste gaat aanpakken. Bedenk voor jezelf de kosten en de baten. Niet alles hoeft in 1x. Stap voor stap is ook goed. Het moet wel leuk, betaalbaar en overzichtelijk blijven.

Quick win 4: Neem een waterbesparende douchekop

Met een gemiddelde douchebeurt van zo’n 5 tot 10 minuten verbruik je zo’n 30 tot 60 liter water. Heb je een regendouchekop? Dan gaat dit al snel richting de 75 tot 150 liter water. Dat kan beter. Je kunt ervoor kiezen om korter te douchen. Maar de echte winnaar op douche gebied: een waterbesparende douchekop. Zo douche je comfortabel terwijl je tot wel 50% water bespaart. Een waterbesparende douchekop kun je kopen bij bouwmarkten. Let goed op de verpakking. Want veel douchekoppen claimen waterbesparend te zijn, terwijl dit niet zo is. Een echte waterbesparende douchekop gebruikt 4,3 tot 6,9 liter water per minuut.

Quick win 5: Koop energiezuinige apparaten

Elektrische apparaten maken ons leven al jaren een stuk makkelijker. Geen wonder dat alle huizen er vol mee staan. Maar deze handige hulpjes slurpen energie. En de energienormen zijn de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt. Dit betekent waarschijnlijk dat je wasmachine van 6 jaar oud helemaal niet zo zuinig meer is. Met een energieverbruiksmanager kun je goed in de gaten houden welk apparaat erg veel energie gebruikt.

Nu willen we je niet meteen op kosten jagen. Maar het is wel slim om als een apparaat kapot gaat, deze te vervangen met een duurzaam exemplaar. Zo maak je je woning een stuk milieuvriendelijker en bespaar je geld. Energiezuinige apparaten zijn wel wat duurder in aanschaf dan niet-zuinige modellen. Komt de aanschaf financieel even niet uit? Denk dan eens aan witgoedverhuur. Verschillende merken bieden hun duurzame modellen vaak ook te huur aan. Dit is ideaal als je geen zin hebt in hoge aanschafkosten. Die heb je met verhuur namelijk niet.

14 januari 2021 wonen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *