Blog

Wat als een leiding kapotgaat?

Door je hele huis lopen leidingen. Deze leidingen zijn gemaakt om tegen heel wat omstandigheden bestand te zijn. Maar soms gebeurt het dat een waterleiding kapotgaat door een zware storm of door slijtage van de leidingen zelf. In dat geval is het belangrijk zo snel mogelijk te handelen om de waterschade te beperken

Hoofdkraan

Is je leiding kapot? Zorg ervoor dat het niet erger wordt door de de hoofdkraan dicht te draaien. Vul voor de zekerheid meerdere flessen met water of emmers. Zodoende voorkom je dat je geen drinkwater hebt.

Spoor het lek op

Wanneer een leiding kapot is, is het belangrijk dat je de lekkage zo snel mogelijk vindt om zoveel mogelijk waterschade te voorkomen. Het is ook mogelijk dat de leiding op verschillende plaatsen beschadigd is. Neem daarom de tijd om alles grondig te controleren. 

Maak bovendien foto’s van de gesprongen leiding en van de schade zelf. Dan kun je misschien een vergoeding van je verzekeringsmaatschappij krijgen. Vraag altijd naar de voorwaarden van je verzekeringsmaatschappij. Woon je in een huurwoning? Neem dan rechtstreeks contact op met je woningbouwvereniging of huisbaas. 

Repareren

Heb je het lek gevonden? Markeer dan duidelijk dit punt van de leiding met een watervaste stift. Koop een vervangend stuk leiding in een nabijgelegen bouwmarkt, bijvoorbeeld. Zaag het gemarkeerde stuk uit de leiding met een ijzerzaag.

Zet het nieuwe stuk op zijn plaats en draai het stevig vast. Soldeer het dan aan de rest van de leiding. Lees je van tevoren goed in over hoe je deze stappen precies moet doen. Kun je de juiste informatie niet vinden? Neem dan contact op met onze loodgieters. Zij geven je graag advies. 

Pas op voor vorst

Niet alleen storm, maar ook vorst is een van de grootste oorzaken van gesprongen waterleidingen. IJs doet leidingen opzwellen met alle gevolgen van dien. Koude lucht komt meestal via een buitenkraan in het leidingwerk. Zal die bevriezen? Bescherm dan je loodgieterswerk door de buitenkraan uit te zetten.

Schakel een loodgieter in

Is je waterleiding kapot en wil je die liever door een specialist laten repareren? Wil je meer advies over hoe je een gesprongen waterleiding kunt voorkomen? Ook hiervoor kun je een loodgieter inschakelen.

12 februari 2022 wonen, woon tips
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *