Blog

Hoe hou je ratten weg bij je boerderij?

Ratten behoren tot een veel voorkomende plaag op boerderijen. De aanwezigheid van deze knaagdieren is bijzonder ongewenst; ze zorgen voor knaagschade en kunnen ziektes overbrengen. Daarom wordt er dan ook veel gewerkt aan ratten bestrijden. Maar hoe kan je voorkomen dat het zover komt? Hoe zorg je ervoor dat je boerderij een plek wordt die ratten liever mijden?

 

Sla voedsel afgesloten op

De jacht op voedsel is het allereerste wat de ratten drijft en dat is niet zo gek; elk dier heeft eten nodig om te kunnen overleven en om dat eten te bereiken, zullen ratten alles opzij zetten. Ze kunnen door allerlei verschillende barrières heen knagen om dat voedsel te bereiken en dus is het zaak om zakken met dierenvoer zo goed mogelijk weg te houden van deze kleine knagers. Dat betekent dat je het voer echt volledig moet afsluiten en op plekken moet neerzetten die compleet onbereikbaar zijn voor ratten. En bedenk je hierbij, dat ratten maar heel weinig ruimte nodig hebben om zich doorheen te wurmen. De kleinste kiertjes kunnen genoeg zijn om een hongerige rat door te laten en als hij dat eenmaal heeft gedaan, is het slechts een kwestie van tijd voordat zijn soortgenoten worden gemaand om hetzelfde te doen. Daarom is het afsluiten van voedsel een van de belangrijkste preventieve bestrijders van ratten. Het neemt de belangrijkste drijfveer om je boerderij te bezoeken, helemaal weg.

 

Haal onkruid aan de rand van je stallen weg

Net zoals zoveel kleine dieren, zijn ratten graag beschut. Immers; als ze vrij in het open veld lopen, kunnen ze snel gezien worden door roofdieren. Een havik die op zoek is naar een maaltijd, zal een rat een stuk sneller opmerken als deze rat door het open veld aan het scharrelen is. Heeft de rat beschutting en kan hij dus een stuk beter gecamoufleerd zijn weg vinden, dan heeft de havik al een stuk meer moeite om hem te vinden. Die beschutting is dus van levensbelang voor de rat en dat geldt ook voor de beschutting rondom je stal. Krijgt de rat de kans om zich door lang gras of onkruid te bewegen, dicht langs je stallen, dan geeft hem dat een stuk meer zekerheid en zal hij gemakkelijker te vinden zijn op plekken waar je ze liever niet hebt. Door dat gras en onkruid kort te houden of zelfs helemaal te verwijderen, ontneem je de ratten hun beschutting en zullen ze zich een stuk minder veilig voelen. En dit betekent weer dat ze veel minder snel op je boerderij te vinden zijn.

 

Heb je toch ratten? Het bestrijden kan zeer effectief

Mocht het toch voorkomen dat je ratten hebt, dan kunnen ze gelukkig uitstekend bestreden worden. Door met perslucht te werken, kunnen ratten namelijk heel effectief uitgeschakeld worden. Dit is gelijk de meest pijnloze en humane bestrijdingswijze, waarmee het ook de geprefereerde methode is van veel ongediertebestrijders. Gif of vallen kunnen ook goed werken, maar dat wordt vaak vooral gedaan als de eerder genoemde methode niet alle ratten kan bereiken.

18 januari 2022 wonen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *