Blog

Hoe kun je veilig overbieden op een huis in 2021?

Overbieden op een huis is een trend die de laatste jaren sterk in opkomst is. Was het iets dat jaren geleden alleen in het buitenland veel toegepast werd, tegenwoordig kom je er zelfs in Nederland niet meer onderuit. De huizenmarkt is en blijft ook in 2021 erg krap. Hierdoor is en blijft het aantal potentiële kopers groeien. Soms wordt er zelfs duizenden euro’s meer geboden dan de vraagprijs en komt de bieder alsnog als verliezer uit de bus. Niet alleen de koopprijs is natuurlijk erg belangrijk, ook de voorwaarden spelen een grote rol in dit hele proces. Daarnaast moet je niet te licht denken over overbieden. Hier zijn natuurlijk risico’s aan verbonden. Maar vanwege de schaarste in de woningmarkt, worden veel huizen zelfs ruim boven de vraagprijs verkocht. De vraagprijzen blijven maar stijgen doordat het aantal huizen dat te koop staat daalt.

Meer bieden dan de vraagprijs niet altijd succesvol

Mensen denken dat overbieden je per definitie het huis oplevert. Maar dat is zeker niet waar. In deze krappe markt ben je haast zeker niet de enige die zal (over)bieden. Waardoor het heel goed mogelijk is dat een ander nóg hoger biedt dan jij. Maar pas op met overbieden. Doe dit niet zomaar en zeker niet zonder de juiste informatie over je eigen financiële plaatje. Daarnaast kan het heel goed zijn dat een vraagprijs wel eens helemaal niet klopt. Een te hoge vraagprijs kan voor biedingen zorgen die al bij voorbaat veel te hoog zijn. Een te lage vraagprijs zorgt voor een explosie aan bezichtingen en extra veel biedingen. Waardoor je eigen kansen sterk dalen. Niet de vraagprijs moet bepalend zijn, maar de woningwaarde. Die woningwaarde kan een expert je geven.

Zijn er risico’s verbonden aan het overbieden op een huis?

Het lijkt zo logisch om steeds maar weer flink boven de vraagprijs te bieden als je al meerdere keren bent overboden. Maar realiseer je dat de hypotheek niet alelen afhankelijk is van je inkomen. Maar ook van de werkelijke waarde van de woning. De woningwaarde. Sinds 2018 mag je puur en alleen tot 100 procent van de waarde van een woning lenen. De overige kosten zoals kosten koper en het volledige bedrag dat je boven de taxatiewaarde van de woning biedt, moet je met eigen middelen betalen. Heb je die niet? Dan is dat specifieke huis niet jouw huis. Want je krijgt de financiering niet rond.

Als jij de hoofdprijs betaalt door het overbieden op een huis en vervolgens dalen de huizenprijzen, staat jouw woning ‘onder water’. Je hypotheek is in dat geval hoger dan de woningwaarde. Als je niet verhuist is er niets aan de hand. Wil of moet je echter op enig moment verhuizen en verkoop je jouw huis voor een lagere prijs? Dan blijf je achter met een restschuld.

Denk goed na en raadpleeg altijd een professional.

9 april 2021 wonen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *