Blog

Hoe vind je de juiste makelaar? 3 tips

Hoe vind je de juiste makelaar? 3 tips

Op zoek naar een makelaar voor de verkoop van jouw woning? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Om kritisch te zijn. Het aanbod is erg groot. Het vinden van de juiste makelaar gaat dan ook zeker niet over één dag ijs. Bovendien is het belangrijk dat jullie op één lijn zitten. Dat er een klik is. Het gaat immers om iets wat jouw hele leven zal veranderen. De verkoop van je huidige woning en misschien wel de aankoop van een geheel nieuw huis. Dan wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Maar hoe pak je dit aan? Hoe vind je een geschikte makelaar? Hieronder volgen drie handige tips. 

1. Maak gebruik van handige websites 


Er zijn verschillende websites te vinden waarop je het aanbod van makelaars bij jou in de buurt kunt bekijken. Adomio bijvoorbeeld. Op basis van jouw postcode, geeft deze site direct een duidelijk overzicht van de makelaars bij jou in de nabije omgeving. Zo is het een stuk eenvoudiger om een makelaar te vinden die bij jou past. 

We raden aan om met meerdere makelaars contact op te nemen. Zet van tevoren jouw persoonlijke wensen op een rijtje en schrijf ook op wat je verwachtingen zijn. Zo is het gemakkelijker om te beoordelen of de makelaar met jou op één lijn zit. Pin je in elk geval niet vast op de tarieven. De tarieven zeggen immers weinig over de kwaliteit van het werk. In dit geval gaat kwaliteit zeker boven kwantiteit. Geef daarom liever iets meer uit en verzeker jezelf van de juiste hulp. Dat is bij de verkoop of koop van een woning goud waard. 

2. Schakel je eigen netwerk in 

Waarschijnlijk zijn er genoeg andere mensen binnen je omgeving die weleens een makelaar hebben ingeschakeld. Als zij in dezelfde regio wonen, kan het verstandig zijn om naar hun ervaringen te vragen. Welke makelaar hebben zij gehad? Wat kunnen zij over hem of haar vertellen? Hoe was hun verkoopstrategie? Werd de woning snel verkocht? Was er ook voldoende hulp bij het vinden van een nieuwe woning? De ervaringen van mensen uit je eigen omgeving voelen natuurlijk veel betrouwbaarder dan de verhalen die je op het internet kunt vinden. Daarom is het zeker de moeite waard om ook je eigen netwerk in te schakelen. 

3. Onderhandel over de kosten 

Heb je een makelaar gevonden die aan jouw wensen voldoet? Dan blijft er natuurlijk nog één obstakel aanwezig: de kosten. Het inschakelen van een makelaar is niet gratis. Je moet uiteraard voor zijn diensten betalen. Hoe hoog deze kosten zijn, is meestal afhankelijk van de vraagprijs van de woning. Als de woning wordt verkocht, heeft de makelaar meestal recht op een klein deel van de verkoopprijs. Hoe groot dit deel is, verschilt per makelaar. Soms valt hier ook nog over te onderhandelen. De vergoeding is namelijk niet wettelijk vastgelegd. De makelaar bepaalt dit zelf. Onderhandelen is dus wel degelijk mogelijk. 

6 oktober 2023 huis kopen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *