Blog

Een inboedelverzekering vergelijken, hoe werkt dat precies?

De inboedelverzekering behoort sinds jaar en dag tot één van de populairste verzekeringen in Nederland. Dat is ook helemaal niet zo vreemd. De inboedel waarover we beschikken wordt elke dag opnieuw blootgesteld aan tal van verschillende risico’s. Zo is het mogelijk dat onze inboedel wordt verwoest door een brand of kan ze worden beschadigd door wateroverlast. Nog een mogelijkheid is dat ze ten prooi valt aan inbrekers. Het afsluiten van een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je bij zowat elk schadegeval kan rekenen op een (gedeeltelijke) terugbetaling van de geleden schade door je verzekeraar. Lijkt jou dit ook wel wat? Ga dan je inboedelverzekering vergelijken en sluit meteen de interessantste optie af! 

 

 • De basispunten van een inboedelverzekering vergelijking 

 

Tijdens het uitvoeren van een inboedelverzekering vergelijking zijn er best een aantal zaken waar je rekening mee zal willen houden. Het komt nog altijd vaak voor dat mensen denken dat elke inboedelverzekering min of meer hetzelfde is. Dat is niet correct. Een inboedelverzekering vergelijken zal in de praktijk dan ook al snel duidelijk maken van welke verschillen er allemaal sprake is. Geloof ons daarbij als we zeggen dat deze verschillen best aanzienlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat jij uiteindelijk de voor jou beste inboedelverzekering zal afsluiten is het om te beginnen al zeker de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande punten. 

 1. 1.) Welk type inboedelverzekering wil je afsluiten?

Het eerste punt waar je rekening mee zal willen houden heeft te maken met het soort inboedelverzekering die je wil afsluiten. Dit is ook de eerste vraag die er aan je wordt gesteld op het ogenblik dat je een inboedelverzekering vergelijking gaat uitvoeren. Hierbij maken we eigenlijk een onderscheid tussen twee verschillende opties, namelijk:

 

 1. De extra uitgebreide inboedelverzekering;
 2. De allrisk inboedelverzekering; 

 

In het merendeel van de gevallen is de keuze van veel mensen al snel gemaakt. Zij zien het prijsverschil tussen de twee bovengenoemde inboedelverzekeringen en kiezen op basis daarvan voor de extra uitgebreide optie. In dit geval kan je reeds rekenen op deze dekkingen:

 

 • Brand- en schroeischade; 
 • Schade als gevolg van een storm; 
 • Schade veroorzaakt door een blikseminslag; 
 • Inbraak & diefstal; 
 • Waterschade; 
 • Bedorven etenswaren na een stroomstoring;

 

Bovenstaande dekkingen zijn uiteraard al behoorlijk omvangrijk. Omwille van welke reden zou je er dan ook in de praktijk voor moeten kiezen om een allrisk verzekering af te sluiten? Omdat een dergelijke verzekering nog één extra dekking biedt, namelijk deze voor eigen schade. Veroorzaak je dus met andere woorden zelf schade aan je inboedel? Dan zal deze enkel en alleen worden gedekt wanneer je over een allrisk verzekering beschikt. 

 1. 2.) Voor welke waarde wil je, je inboedelverzekering afsluiten?

Bij een inboedelverzekering vergelijken zal het meteen opvallen dat er verschillende waardes kunnen worden toegekend binnen een dergelijke verzekering. Voor het toekennen van deze waardes wordt er gebruik gemaakt van verschillende schijven. Voordat je kan bepalen welke schijf voor jou nu precies het meest passend is, is het zo dat je moet zien in te schatten over welke waarde jouw inboedel nu precies beschikt. Wanneer je dat doet zal je kunnen vaststellen dat deze waarde op twee manieren kan worden vastgesteld: 

 

 1. Er gebeurt een indexatie door de verzekeraar (of een expert); 
 2. Er wordt door jouzelf een inventaris opgemaakt; 

 

In het merendeel van de gevallen opteren mensen die een inboedelverzekering willen afsluiten voor deze tweede keuze. Dat is het gevolg van het feit dat deze altijd gratis is. Je kan op basis van de inventaris die je hebt opgemaakt ook zeer eenvoudig een inschatting maken van de waarde van je inboedel. Let wel, zorg altijd voor een realistische waarde. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het namelijk compleet nutteloos om je extra te laten verzekeren. Bij een eventueel schadegeval kan je toch slechts aanspraak maken op een uitbetaling volgens de werkelijke geschatte waarde waar de inboedel over beschikt. 

 1. 3.) Van welke vrijstelling is er sprake?

Tijdens een inboedelverzekering vergelijken zal je kunnen vaststellen dat ook de vrijstelling kan verschillen waarmee je wordt geconfronteerd. Het is belangrijk om op dit vlak appelen met appelen en peren met peren te vergelijken. Voor een verzekeraar is het namelijk zeer eenvoudig mogelijk om de periodieke verzekeringspremie te drukken wanneer daar een hoger eigen risico tegenover staat. Zorg er dus bij een inboedelverzekering vergelijking steeds voor dat de eigen risico’s van de verschillende verzekeringen die je vergelijkt dezelfde zijn. Enkel en alleen op die manier zal je geen vertekend beeld krijgen van de premie die er aan je zal worden aangerekend. Het vinden van de meest optimale inboedelverzekering is op deze manier dus pas echt op de meest efficiënte manier mogelijk.

 

 • Waar ga je, je inboedelverzekering vergelijken?

 

Voor een inboedelverzekering vergelijken kan je op verschillende manieren te werk gaan. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite. Door het benutten van deze mogelijkheid zal je altijd kunnen rekenen op een concreet beeld van de verschillende inboedelverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Een andere mogelijkheid is het uitvoeren van een vergelijking op de website van een specifieke verzekeraar. In dat geval moet je er wel zeker van zijn dat je kiest voor een betrouwbare partij die je een reëel beeld zal geven van de beste inboedelverzekering. Enkel en alleen op die manier kan jij uiteindelijk namelijk met zekerheid het voor jou beste exemplaar afsluiten.

 

 • Verzeker jezelf van een voordelige inboedelverzekering!

Het afsluiten van een inboedelverzekering mag dan niet wettelijk verplicht zijn, toch wordt ze in de praktijk ongelofelijk sterk aangeraden. Je inboedel is dan ook vatbaar voor verschillende vormen van schade die echt wel veel vaker voorkomen dan je zou vermoeden. Bovendien is het zo dat één enkel schadegeval er in de praktijk voor kan zorgen dat je meteen geconfronteerd wordt met een behoorlijke kostprijs. Wil je, je niet alleen kunnen beschermen tegen dergelijke, hoge kosten, maar zou je bovendien ook niet teveel willen betalen voor het verzekeren van je inboedel? Dan is de inboedelverzekering vergelijken altijd een aanrader!		 
		
		 
		
	
14 januari 2021 woon tips
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *