Blog

Je huis verkopen? Dit kan een verkoopmakelaar voor je doen

Wil je je huis gaan verkopen? Dan komt er waarschijnlijk al genoeg op je af. Je zult ervoor moeten zorgen dat je huis klaar wordt gemaakt voor bezichtigingen, je moet misschien nog op zoek naar een nieuw huis en dan heb je nog alle papieren die je moet regelen en in moet vullen. Een verkoopmakelaar kan je hierbij ondersteunen en veel taken uit handen nemen. In dit artikel vertel ik wat een verkoopmakelaar precies inhoudt en wat hij of zij voor je kan doen tijdens de verkoop van jouw woning.

Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is een makelaar die jou ondersteunt bij het verkopen van jouw woning. Hij of zij kan jou ontzorgen in deze, toch wel spannende, periode van je leven en weet precies wat er moet gebeuren om jouw woning succesvol te verkopen. Een verkoopmakelaar staat ‘aan jouw kant’ en zal er altijd voor proberen te zorgen om het beste uit de deal te halen voor jou. Bij het kiezen van een makelaar zijn een paar dingen belangrijk: 

  • Heb je een klik met de makelaar? 
  • Welk werkgebied heeft de makelaar? Ben jij op zoek naar een verkoopmakelaar in Hoogeveen, dan kun je het beste ook een partij kiezen die in jouw buurt bekend is. Hierdoor weet je dat hij of zij ervaring heeft met jouw type woning en jouw buurt.
  • Hoeveel ervaring heeft de makelaar?

Wat doet een verkoopmakelaar voor je?

Een verkoopmakelaar helpt jou met het verkopen van jouw huis en is er dan ook vooral voor jou. Hij of zij regelt het formele gedeelte en ondersteunt jou bij het maken van bepaalde keuzes, zoals de vraagprijs. Deze dingen kun je onder andere van een verkoopmakelaar verwachten: 

  • Hulp bij het bepalen van een reële vraagprijs
  • Hij of zij kan je hulp bieden bij het maken van goede foto’s van je woning
  • De verkoopmakelaar zorgt ervoor dat jouw woning op de markt komt, via bijvoorbeeld Funda
  • Hij of zij is de tussenpersoon tussen jou en de potentiële kopers. Bezichtigingen, contact en het verkoopproces verlopen via hem of haar
  • Biedingen komen bij de verkoopmakelaar binnen en worden door hem of haar met jou overlegd
  • De verkoopmakelaar maakt het contract en zorgt ervoor dat dit door beide partijen wordt getekend

Is een makelaar verplicht?

Om maar direct antwoord te geven op deze vraag: nee, een verkoopmakelaar is niet verplicht. Je kunt je huis namelijk ook zelf verkopen. Wel kan een verkoopmakelaar je op een heleboel vlakken ontzorgen en heeft hij of zij al veel kennis van het vak. Hierdoor kan het zijn dat je woning makkelijker en beter verkocht wordt, dan wanneer je het zelf zou doen. Zeker als dit het eerste huis is dat je verkoopt, kan het handig zijn om van de kennis van een makelaar gebruik te maken.

10 oktober 2022 huis verkopen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *