Blog

Kelderafdichting, het hoe en waarom

Kelders zijn geweldig. Het zijn perfecte opslagplaatsen voor allerlei huishoudelijke zaken die je niet elke dag gebruikt en ze kunnen ook prima gebruikt worden als voedsel opslag, of als een plek waar je een stel uitstekende flessen wijn hebt liggen, voor als er speciale gasten komen. Het enige probleem met kelders is, dat ze vaak het risico lopen om vochtig te zijn. Ze liggen immers onder de grond en het grondwater zit dan vaak direct achter de muur. Om te voorkomen dat je kelder echt vochtig wordt, kan je doen aan kelderafdichting. Op deze manier hou je je kelder droog en kan het weer een uitstekend opslag zijn.


Waarom worden kelders vochtig?

Vocht in huis is een bekend probleem voor menig huiseigenaar. Het kan allerlei oorzaken hebben. Voordat je bezig gaat met de kelderafdichting wil je natuurlijk eerst weten waarom het er eigenlijk zo vochtig is. Op die manier kan je namelijk ook bepalen wat je stappenplan gaat zijn. Allereerst is het belangrijk om te constateren of het vochtprobleem constant is, of juist af en toe de kop opsteekt. Zo is het mogelijk dat de kelder vochtig wordt na een stevige regenbui. In dat geval kan het zijn dat het grondwater de boosdoener is. Ook is het slim om even bij de buren te vragen of ze vergelijkbare problemen hebben. Dan is het vaststellen van de oorzaak van het vochtprobleem een stuk eenvoudiger.

 

Hoe kan je kelders afdichten?

Mocht het inderdaad gaan om een zwaar en structureel vochtprobleem, dan is het tijd om er iets aan te doen. Dat kan op meerdere manieren en allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Je kan ten eerste de muur injecteren met injectievloeistof. Deze vloeistof zal er voor zorgen dat de muren waterdicht worden en het vocht niet langer de kans krijgt om er doorheen te komen. Ook kan je de muren waterdicht cementeren. Het bekuipen van je kelder is een vrij eenvoudige oplossing, waarbij een eerst gaten of barsten in de muur opvult met vulmiddel, waarna je een pasta over de muur smeert, die de boel helemaal afdicht. Dit zorgt ervoor dat de muren beschermd zijn tegen vocht dat er doorheen wil sijpelen. Deze laatste manier van afdichting is eenvoudiger zelf te doen dan het injecteren; injecteren moet vaak door een expert gedaan worden, omdat het nogal nauw luistert en je natuurlijk wel het best mogelijke resultaat wilt hebben.

 

Hou je vocht onder controle

Vocht in de kelder is niet altijd een enorm probleem; als het minimaal is en beheersbaar gehouden kan worden, valt er prima mee te leven. Ook kan het probleem gewoon zitten in een gebrek aan ventilatie; dit zorgt voor condens en is goed op te lossen door het plaatsen van luchtroosters of een ventilatiesysteem. Ook het plaatsen van vochtvreters kan heel goed werken. Deze halen het vocht uit de lucht en zijn eenvoudig te verversen, zodat je ze altijd kan blijven gebruiken. Mocht het vocht dus niet al te erg zijn, dan is het zeker geen slecht idee om de aanpassingen wat beperkt te houden.

24 augustus 2021 woon tips
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *