Blog

Kun je een huis kopen zonder eigen geld?

Voor het kopen van een woning ga je meestal een lening aan in de vorm van een hypotheek. Nu is het al een aantal jaren zo dat de hypotheek niet hoger kan zijn dan de woningwaarde. Bij het kopen van een woning zijn er naast de koopprijs van de woning nog een aantal andere kosten. Deze kosten worden financieringskosten genoemd en is gemiddeld 6% van de koopsom. Het kan dus zijn dat je maximale hypotheek lager is dan de koopprijs plus financieringskosten. In de meeste gevallen heb je dus eigen geld nodig om een huis te kopen maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Geen eigen geld nodig bij marktwaarde hoger dan koopprijs

Bij het kopen van een woning wordt door een taxateur bepaald wat de waarde van de woning is, de marktwaarde. En zoals gezegd mag de hypotheek niet hoger zijn dan deze marktwaarde. De marktwaarde hoeft niet hetzelfde te zijn als de koopprijs van de woning maar kan lager of hoger zijn. Bij een marktwaarde die hoger is dan de koopprijs van de woning mag de hypotheek hoger zijn dan die koopprijs. Door dit verschil tussen marktwaarde en koopprijs heb je dan minder of geen eigen geld nodig. Vergeet bij dit rekensommetje niet om de financieringskosten op te tellen bij de koopprijs.

Andere opties om een huis te kopen zonder eigen geld

Er zijn een aantal opties om een huis te kopen zonder eigen geld:

  • Schenking: Familie en vrienden mogen je een keer in je leven een groot bedrag belastingvrij schenken om een huis te kopen.
  • Samen kopen: Je kunt samen met een aantal familieleden (maximaal vier) een huis kopen. Hierdoor kun je de kosten samen delen.
  • Lenen voor financieringskosten: Je kunt een lening afsluiten voor de financieringskosten. Denk eraan dat hierdoor wel je maximale hypotheek later wordt.

Overwaarde gebruiken

Als je al een huis bezit en deze verkoopt dan kan het zijn dat je overwaarde hebt. Dat wil zeggen dat je geld overhoudt na het betalen van de hypotheek en andere kosten. Deze overwaarde kun je dan gebruiken als eigen geld voor het kopen van een nieuwe woning.

24 mei 2021 huis kopen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *