Blog

Kwaliteitsmanagement in de bouw

Als eigenaar van een bedrijf werkzaam in de bouwsector is een certificaat voor kwaliteitsmanagement zeer belangrijk. Bijbehorende certificaten worden verleend door onafhankelijke instellingen. De certificaten beperken zoveel als mogelijk de risico’s die zich voordoen bij het werken in de bouwsector. Wanneer hier niet voldoende aandacht aan wordt besteed kan dit zorgen voor ongelukken op de werkvloer met als gevolg veel schade voor je werknemer(s) en reputatie en veel onverwachte kosten. Om in te bezit te komen van een certificaat voor kwaliteitsmanagement zoals ISO 9001  zal je een aantal stappen moeten doorlopen. Deze stappen kun je hieronder vinden. 

Oriëntatie

De eerste stap die je als eigenaar of werkgever van een bouwbedrijf dient te nemen is oriëntatie en reflectie op je bedrijf. Afhankelijk van de huidige staat van werken, maar ook van je wensen en beschikbaar budget kan je bepalen of een dergelijk certificaat passend is voor jou bedrijf. Daarna is het verstandig om je verder te oriënteren op de diverse onafhankelijke bedrijven die certificaten kunnen verlenen. Daarbij is het belangrijk om op te letten wat voor specialiseringen deze bedrijven hebben zodat je een bedrijf kiest die al eerder certificaten voor de bouwsector heeft verleend. 

Implementatie en uitvoering

Wanneer de doelstellingen zijn vastgelegd kan er gewerkt worden aan de implementatie van de plannen. Deze doelstellingen zijn vaak, maar niet altijd, gebaseerd op een nulmeting die vooraf wordt uitgevoerd. Het certificeerde bedrijf zal na de implementatie meten of aan de eisen voor kwaliteitsmanagement wordt voldaan en kan hiervoor een certificaat verlenen. Belangrijk is om te kiezen voor een onafhankelijke organisatie omdat een certificaat anders weinig toegevoegde waarde heeft. 

Voordelen certificering

Het behalen van certificaten is een enorme toevoeging aan je bedrijf. Je wil natuurlijk risico’s voor jezelf maar ook van andere medewerkers in je bedrijf minimaal maken. Zeker in de bouw, waarbij vaak gewerkt wordt met grote machines of gevaarlijke stoffen. Naast het beperken van risico’s zorgt een kwaliteitscertificaat ook voor procesverbetering binnen je organisatie. Het belang van deze, maar ook andere certificaten wordt steeds meer zichtbaar. Naast kwaliteitsmanagement is het ook verstandig om te kijken of een certificaat voor milieumanagement bij jou bedrijf past. Hiermee kan je reputatieschade voorkomen en draag je bovendien bij aan een betere toekomst. Een dergelijk certificaat hiervoor is ISO 14001 voor milieumanagement. 

10 juli 2020 wonen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *