Blog

Wat je moet weten over hypotheekadvies

Je eerste huis kopen! Spannend! Maar waar denk je allemaal aan? Eén van de belangrijkste dingen is het echt kopen van je huis dus de hypotheek afsluiten. Hier kan hypotheekadvies Gouda goed bij helpen. Maar waar let je op bij een hypotheekadvies? Hier de tips!

 

Zelf afsluiten

Een hypotheek hoef je helemaal niet via een hypotheekadviseur af te sluiten, dit kan ook zelf gedaan worden. In dit geval wordt ook wel gesproken van een online hypotheek. Het advies voor een hypotheek sla je dan over. Het aanvragen van een hypotheek blijft alleen nog over dan.

 

Eerste hypotheekadvies

Het eerste gesprek bij een adviseur is eigenlijk standaard gratis. Hier kun je een aantal vragen stellen en geeft de adviseur oppervlakkig antwoord en een globale uitleg.

Een hypotheekadviseur zorgt wel dat jij niet alle informatie krijgt om eventueel zelf een hypotheek af te sluiten aangezien er anders geen geld voor hem te verdienen is. Bij het 1ste gesprek ben je nog geen klant maar slechts een geïnteresseerde daarom werkt de adviseur nog geen plan uit.

 

Kosten

De kosten voor een 2de gesprek, een hypotheekadvies dus zijn erg verschillend. Zo liggen de prijzen van €1600 euro tot €2900. Vaak zie je wel dat advies voor starters goedkoper is aangezien zij weinig weten en de hypotheekadviseur het aantrekkelijk wil houden. Zo zijn bij mensen die hun 2de of zelf 3de huis kopen het advies vele male duurder. Niet alle adviseurs rekenen een vaste prijs maar ook hanteren sommige een uur prijs. Wel moet je opletten dat de adviseur een inschatting geeft voor de tijd mocht dit hoger uitvallen betaal je dus meer. Bij een vast tarief staat dit vast. Zelf de hypotheek afsluiten kan zo’n €600 tot €1400 kosten. Ook hier is het vaak voor starters goedkoper dan voor doorstromers.

 

Waaruit bestaan een advies?

  • Er wordt bepaald wat de wensen zijn en de persoonlijke situatie is, ook wordt er gekeken naar de risico’s.
  • Het samen kiezen van je juiste hypotheek en bekijken naar eventueel noodzakelijke verzekeringen.
  • Opstellen van het besluit over het advies.
  • Aanvragen van een hypotheekofferte bij de verstrekker van de hypotheek.
  • Hypotheekofferte samen controleren en aanpassen waar nodig is.
  • Hypotheekstukken in orde maken.
  • Aankoop van het huis regelen, helpen bij eventuele onderhandelingen.
  • Hypotheekakte controleren en tekenen

Nazorg

Niet alleen wordt er geholpen tijdens en voor het kopen van een huis maar ook nadat het gekocht is. Hier moet je denken aan wijzigingen doorgeven, signaal geven als rentevaste termijn afloopt en nog veel meer.

 

Voordat je eenmaal een hypotheekadviseur en verstrekker kiest is het natuurlijk van belang een huis te kiezen en te kopen, hierbij kan een makelaar in Gouda goed bij helpen. Zo kies jij een goed huis om vervolgens hypotheekadvies te krijgen en het huis te realiseren. 

8 november 2020 Hypotheek
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *