Blog

Nieuwe woning gekocht in Utrecht? Bekijk wat een VvE voor jou kan betekenen

Gefeliciteerd, je hebt een prachtige woning in Utrecht gekocht, of hebt besloten een woning te gaan kopen in deze stad. Een gewilde stad, waarin zowel ouderen, jonge gezinnen en studenten de stad laten bruisen. Woningen in Utrecht zijn populair en dat merk je: onder stedenbezoekers blijkt dat Utrecht maar liefst de populairste stad van Nederland is. Ook onder inwoners scoort Utrecht goed op de menselijke maat en het culturele aanbod. Wanneer je een koopwoning in een appartementencomplex hebt gekocht, dan krijg je waarschijnlijk te maken met een VvE. Wij leggen je uit wat dit voor jou betekent. 

Een VvE

Wanneer je een appartement hebt gekocht, dan geldt er vaak een splitsingsakte die ervoor zorgt dat de verschillende bewoners appartementsrechten hebben. Kort samengevat betekent het niet dat je eigenaar bent van jouw eigen appartement, maar dat je samen met alle bewoners eigenaar bent van het hele gebouw. Bij zo’n splitsing moet er voor de wet een Vereniging van Eigenaren worden opgericht: een VvE. Een VvE is het overkoepelende orgaan waarvan alle eigenaren automatisch lid worden wanneer ze een appartement kopen. De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van het gebouw en zorgt ook dat er wordt gespaard voor belangrijk onderhoud. Daarnaast is de VvE verantwoordelijk voor de verzekeringen van het gebouw. 

De voordelen van een VvE 

Een VvE kent eigenlijk alleen maar voordelen. Vaak schrikt de maandelijkse verplichte bijdrage een hoop kopers af, maar die bijdrage wordt goed besteed. Je hebt namelijk zelf geen omkijken meer naar het onderhoud van je woning, en ook niet naar de gemeenschappelijke ruimtes, de groenvoorziening of de speeltuin op de binnenplaats. Daarnaast bespaar je jezelf een hoop gedoe omtrent het uitzoeken van juridische vraagstukken of het verhelpen van technische mankementen: dit komt allemaal terecht bij de VvE. Ook zijn de kosten voor groot onderhoud door een VvE laag. De kosten voor onderhoud aan het dak, het plaatsen van omheiningen, schilderwerk of het aanleggen van extra parkeerplaatsen worden allemaal verdeeld over alle bewoners – hier spaar je namelijk maandelijks voor door de vaste bijdrage te leveren. 

Het optimale uit de VvE halen 

Het besturen van de VvE vraagt veel tijd en uitzoekwerk en is daardoor een tijdrovende klus. Wanneer de VvE niet actief is, dan zul je er niet veel voordelen van merken. Daarom kiezen veel appartementencomplexen er tegenwoordig voor om het beheer van de VvE uit te besteden. Zo zijn jullie als bewoners weinig tijd kwijt, maar hebben jullie wel inspraak in wat er met het complex gebeurt. VvE management is een perfecte oplossing voor grote appartementencomplexen die veel bewoners hebben, maar ook voor kleine complexen waarvan de bewoners een druk en gevuld leven leiden. 

Goed idee 

Het uitbesteden van het besturen van de VvE is dus vaak een goed idee. Je hoeft je geen zorgen te maken om administratieve en juridische vraagstukken, je bent er geen tijd aan kwijt maar geniet wél van alle voordelen van een VvE: je hebt als lid nog steeds inspraak en mankementen worden snel verholpen, net zoals dat groot onderhoud op regelmatige basis wordt gedaan. Op deze website vind je een aanbieder voor VvE beheer in Utrecht

 

13 oktober 2022 huis kopen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *