Blog

Ontdek alles over het kopen van je eerste huis

Wanneer je van plan bent om je eerste huis te kopen kunnen termen als hypotheek, rente, aflossen en verbouwingskosten vreemd in de oren klinken. Je komt net kijken op de huizenmarkt en weet niet goed waar je moet beginnen. Wees niet bang, na een beetje onderzoek doen leer je de markt kennen en kom je al een heel eind op weg. Ontdek hieronder in ieder geval enkele tips die je kunnen helpen bij het kopen van je eerste woning. 

 

#1 Schot in de roos


Voordat je daadwerkelijke je eerste droomwoning vindt, kunnen er wat bezichtigingen aan vooraf gaan. Probeer jezelf hierin zo breed mogelijk te oriënteren. Bezoek meerdere woningen met een makelaar, wellicht in meerdere buurten, en krijg zo een idee wat jij mooi en fijn vindt.


#2 Is een huis kopen echt iets voor jou?


Dit klinkt wellicht voor de hand liggend, maar dat is niet altijd. Voordat je daadwerkelijk een woning koopt is het verstandig om goed na te denken of dit de beste tijd is of dat je misschien beter nog even kunt wachten. Als je bijvoorbeeld nog niet goed weet waar je precies wilt wonen, of in wat voor soort woning je wilt wonen kun je beter voor nu eerst nog even huren. Daarnaast is het verstandig om het kosten plaatje goed in kaart te hebben. Hoeveel zou je kunnen lenen? Met welke kosten krijg je te maken als je eenmaal een huis hebt gekocht?


#3 Bieden en onderhandelen


Als je dan eenmaal na goed oriënteren je droomhuis hebt gevonden dan gaat het bieden en onderhandelen beginnen. Je kunt hiervoor een aankoopmakelaar in dienst nemen, maar je kunt het ook zelf doen. Een voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij/zij de buurt en de huizenmarkt goed kent. Hierdoor kun je snel handelen, zonder dat je een te hoog bod uitbrengt. Bovendien let een aankoopmakelaar tijdens bezichtigingen op andere zaken, zoals verbouwmogelijkheden. Dit kan je een andere kijk op de woning geven dan die je wellicht in eerste instantie had.


#4 Het afsluiten van een hypotheek


Hypotheken komen in verschillende soorten. Voordat je een woning ging kopen had je wellicht nog niet eerder gehoord van annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Dit is niet erg. Als het gaat om het uitkiezen van een hypotheek dan zijn er nogal wat mogelijkheden. Indien je overrompelt raakt is goed advies datgeen wat je nodig hebt. Een hypotheekadviseur kan je adviseren in welke mogelijkheden je hebt. Indien je bijvoorbeeld een studieschuld hebt, kan de adviseur je helpen bij et afsluiten van de juiste hypotheek.


#5 Overige zaken waar je ook aan moet denken


Naast het afsluiten van een hypotheek en het bezichtigen van woningen, zijn er ook vaste lasten die je na de koop dient af te sluiten. Het is belangrijke om deze kosten ook mee te nemen, voordat je een besluit neemt. Zo dien je een woonverzekering af te sluiten en wil je wellicht daarnaast ook een inboedelverzekering afsluiten. Indien je voor jezelf alles duidelijk op een rij hebt gezet, hebt bezichtigd en de koop hebt gesloten kan het verhuizen beginnen!

24 juni 2020 huis kopen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *