Blog

Tips voor het vervangen van verlichting

Je hebt net een nieuw huis gekocht en wilt als eerste de verlichting eens goed onder handen nemen. Dat kan komen doordat er nog energievreters in het huis zitten, zoals gloeilampen of doordat je de verlichting gewoonweg niet mooi vindt. Dan is het natuurlijk van belang dat je de juiste verlichting uitzoekt. Je bent immers verliefd geworden op het huis toen je het kocht. Dat is dus met de oude verlichting erin. Natuurlijk zul je niet alles mooi gevonden hebben, maar een groot deel van het huis heeft je verliefd laten worden op het huis. Wanneer je verlichting gaat vervangen kan dit wat doen met de sfeer in het huis. Je kunt bijvoorbeeld sfeer kwijtraken doordat je de oude verlichting vervangt door te hard licht. Of dat je bijvoorbeeld de verlichting vervangt door een ander soort verlichting. Hoe dan ook, je moet op een aantal zaken letten wanneer je de verlichting gaat vervangen. In deze blog geven wij je een aantal tips.

De kracht van de verlichting

Op alle verlichting staat een aantal lumen. Dit betekent dat de verlichting een bepaalde lichtsterkte heeft. Deze lichtsterkte geeft aan hoe fel het licht schijnt. Echter kun je deze vaak niet meer exact vertrouwen. Dit komt doordat de lichtsterkte in kracht afneemt wanneer deze langer functioneert. Zo kan het voorkomen dat je verlichting minder fel wordt over de jaren heen. Het belangrijkste is dus dat je niet direct de verlichting 1 op 1 vervangt. De lampen kunnen bijvoorbeeld ook vies zijn waardoor het licht minder goed door de spot heen komt. Hierbij mijn tips:

  • Bekijk goed welke lichtsterkte de lamp ooit had
  • Maak de lamp goed schoon
  • Hou rekening met een afname van 1-3% lichtsterkte per jaar
  • Bepaal de lichtsterkte van de huidige spot en bedenk je of dit licht feller wilt of juist niet.

Licht vervangen in vochtige ruimtes

Stel je voor dat je in de badkamer of tuin verlichting ziet die je niet mooi vindt of die vervangen dient te worden. Hou dan rekening met de vochtgraad in dit soort ruimtes. Wil je bijvoorbeeld badkamer inbouwspots vervangen. Zorg er dan voor dat boven de douche inbouwspots plaatst met een IP-waarde van 65.

Succes

Ik wens je heel veel succes met het uitzoeken van passende verlichting als vervanging van bestaande verlichting.

23 januari 2021 wonen, woon tips
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *