Blog

Tuin laten renoveren of een hele nieuwe tuin aanleggen?

Is je tuin niet meer naar je zin? En twijfel je tussen het laten renoveren van je tuin of de aanleg van een geheel nieuwe tuin? Dat is dit artikel iets voor jou. We bespreken namelijk wat het renoveren anders maakt dan het aanleggen van een geheel nieuwe tuin. Bovendien geven we je handvatten waarmee het maken van een keuze makkelijker wordt.

Tuin laten renoveren 

Je tuin renoveren is een goede optie als er bepaalde stukken van je tuin niet meer naar je zin zijn. Denk bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de schutting, het verplaatsen van beplanting of het renoveren van een verzakt terras.

Tuinrenovatie is in vergelijking met de aanleg van een nieuwe tuin financieel gezien zeer interessant. In de meeste gevallen hoeft er namelijk geen tuinontwerp gemaakt worden. En doordat de tuin slechts deels aangepakt wordt bespaar je flink op de materiaalkosten en het arbeidsloon.

Tuinrenovatie en circulariteit

Je kunt tuinrenovatie nog goedkoper en duurzamer maken als je tuinmaterialen hergebruikt. We spreken in dat geval ook wel van een circulaire tuin. Het kan natuurlijk gebeuren dat je de benodigde tuinmaterialen voor de renovatie niet hebt.

In dat geval is het goed om te weten dat er hoveniersbedrijven zijn die zich gespecialiseerd hebben in circulaire tuinaanleg. Dergelijke hoveniersbedrijven beschikken over een groot netwerk waarmee ze gebruikte tuinmaterialen uitwisselen. Op die manier kunnen ze in veel gevallen alsnog aan de gewenste materialen komen en een circulaire tuin voor je creëren.

Aanleg van een nieuwe tuin

Wanneer het grootste gedeelte van je tuin niet naar je zin is, is het aantrekkelijk om een geheel nieuwe tuin aan te laten leggen. In dat geval raden we je aan om vanuit een tuinontwerp te werken. Het laten maken van een tuinontwerp vraagt om een investering maar zorgt ervoor dat jouw nieuwe tuin vrijwel gegarandeerd naar wens is.

Zeker als je een 3D tuinontwerp laat maken. In een 3D tuinontwerp kun je namelijk vooraf een virtuele wandeling maken. Zo kun je goed ervaren of je nieuwe tuin naar wens is. Bij een tuinontwerp is het belangrijk om met de volgende aspecten rekening te houden:

  • Een terras dat groot genoeg is zodat je er ook met visite comfortabel kunt zitten.
  • Schaduwrijke plekken zodat het op warme dagen mogelijk is om de verkoeling op te zoeken.
  • Speelruimte voor kinderen en/of huisdieren.
  • Een goede mix van beplanting waardoor je in alle seizoenen een mooie groene tuin hebt.
  • De natuur. Denk bijvoorbeeld aan schuilplekken voor egels, nectarplanten voor insecten en vogelhuisjes waarin de volgende generatie vogels veilig uit het ei kan komen.
  • De afwatering. Zeker met de hevige buiten van tegenwoordig is een goede afwatering een must.

Een professioneel tuinontwerper houdt rekening met al dit soort aspecten en adviseert je over de diverse innovatieve oplossingen. Door te investeren in een goed tuinontwerp krijg je straks niet alleen een tuin die naar je wens is, maar ook een tuin die toekomstbestendig is.

Maak een wensenlijstje

Als je het nog steeds lastig vindt om een keuze te maken tussen tuinrenovatie en het aanleggen van de nieuwe tuin, raden we je aan om een wensenlijstje te maken. Legt het lijstje voor aan een hovenier en hij zal je kunnen adviseren over wat voor jou de beste keuze is.

3 januari 2023 woon tips
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *