Blog

Verhuizen naar België

Een woning kopen in Nederland is vrij lastig gezien de hoge vraag en het redelijk beperkte aanbod. Dit zorgt er ook voor dat de vraagprijzen vaak met duizenden euro’s overboden worden door de verschillende bieders. Steeds meer mensen maken dan ook de stap om over de grens te gaan wonen, waar het een stuk voordeliger is om huis te bemachtigen. Dit hoeft helemaal niet ver van Nederland te zijn. Zo is een huis in België vaak al een stuk voordeliger dan in Nederland.

Waarom naar België verhuizen interessant kan zijn

De eerste reden is hierboven uiteraard al benoemd: een woning kopen is in België is veel voordeliger dan in Nederland. Echter is dat niet het enige voordeel van wonen bij onze zuiderburen. Zo is de gezondheidszorg in België top geregeld. De Belgen hebben maar liefst 4 doktoren per 1000 inwoners. Daarnaast is het ook vrij gemakkelijk om naar België te emigreren. Zeker als Nederlander kost het je vrij weinig inspanning om je papierwerk in orde te maken. Daarnaast heeft België natuurlijk ook heerlijke chocolade, Vlaamse frites en mayonaise. Ook niet onbelangrijk natuurlijk!

De kwaliteit van woningen in België

Wanneer er gezegd wordt dat de woningen in België een stuk voordeliger zijn, wordt dit vaak in verband gebracht met de kwaliteit van de huizen. Men heeft vaak het beeld van de wat verouderde huizen die ze langs de Belgische wegen gevestigd zijn in hun hoofd. Echter is niets minder waar: Belgische huizen zijn namelijk van uitstekende kwaliteit. Zo zijn er voldoende nieuwbouwprojecten waarbij de bouwkwaliteit identiek is aan die van Nederland. Alleen dan met bijkomend voordeel dat deze woningen een stuk voordeliger zijn.

Aantal woningen in België

België bouwt de laatste jaren flink door met het aantal woningen. Op 1 januari 2020 telde België maarliefst 5.577.016 woningen. De meeste woningen staan uiteraard in de grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Brugge. Maar ook in de kleinere plaatsjes zijn voldoende interessante koopwoningen te vinden. Hou je bijvoorbeeld meer van de rust en wat kleinere plekjes met meer groenvoorzieningen? Dan kun je bijvoorbeeld een appartement kopen in Breendonk. Dit is een klein, cultureel plaatsje met slechts 2640 inwoners. Hier geniet je in alle rust van de natuur en de stilte. Voldoende opties in België dus!

oude woning opknappen of investeren in een nieuwbouwproject

Het opknappen van een oude woning is vanzelfsprekend een voordeliger dan investeren in een nieuwbouwproject. Echter dien je hier wel de nodige technische kennis voor te hebben. Wanneer je alles uit zal moeten besteden zal ook het opknappen het nodige geld kosten. Het kost bovendien een stuk meer tijd dan investeren in een nieuwbouwwoning. Als je het leuk vindt om te klussen en alles naar je eigen hand te zetten is het wellicht wel een leuk project om een oude woning op te knappen. Ben je niet al te technisch en wil je niet al te veel tijd kwijt zijn aan het opknappen van je nieuwe woning? Dan kun je beter een nieuwbouwwoning of nieuwbouw appartement kopen.

Het is dus echt een persoonlijke kwestie. Het is belangrijk dat je bij het maken van een dergelijke keuze op je gevoel afgaat. Zeker als je de woning niet aankoopt als investering, maar als woonhuis. Het is daarom aan te raden om je beslissing in alle rust te nemen. Bezichtig het huis en laat het daarna even bezinken.

8 februari 2021 verhuizen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *