Blog

Vier tips voor het vinden van de juiste makelaar

Het kopen of verkopen van een huis is vaak een spannende tijd. Het is immers de plek waar u woont. Daarnaast is het waarschijnlijk een van de grootste investeringen die u in uw leven doet. Daarom is het belangrijk om een goede partij in de makelaardij te vinden. Maar waar begin je als het gaat om het vinden van de juiste makelaar? Hier zijn vijf tips die u zullen helpen ervoor te zorgen dat u de beste vertegenwoordiging bij het zoeken naar een makelaar.

Orienteer u goed

Begin met het doen van uw eigen onderzoek en u bekend te maken met verschillende makelaars in uw omgeving. Neem een kijkje op hun websites en eventuele beoordelingen die zij online hebben ontvangen. Dit zal u een idee geven van wat voor soort dienst die zij aanbieden en hoe ervaren ze zijn in het helpen van klanten kopen of verkopen van een woning. Vraag vrienden, familieleden of collega’s of ze ervaring hebben met een bepaalde makelaar of makelaardij en zo ja, hoe was hun ervaring? Dit kan helpen versmallen uw keuzes aanzienlijk!

Ga met meerdere makelaars in gesprek

Als je eenmaal hebt geïdentificeerd verschillende potentiële agenten om mee te werken, is het tijd om een aantal interviews te plannen met elk een. Tijdens deze interviews, vragen over hun ervaring niveau in de lokale markt en vragen over eventuele recente transacties die zij betrokken zijn geweest bij die betrekking hebben op wat u zoekt (bijvoorbeeld kopen of verkopen). Zorg ervoor dat u vragen stelt als hoe lang ze al werken als een agent in het gebied, wat is hun slagingspercentage op het sluiten van deals, enz. Ook, houd in gedachten dat communicatie is de sleutel, dus zorg ervoor dat ze dingen duidelijk uitleggen en beantwoorden al uw vragen zonder aarzeling!

Check de reviews van de makelaars

Het is ook belangrijk om reviews te checken voordat u beslissingen neemt over met welke makelaar u in zee gaat. Vraag potentiële agenten voor referenties van vroegere klanten die kunnen instaan voor hun diensten en helpen inzicht te geven in hoe goed ze behandeld transacties vergelijkbaar met de jouwe. Indien mogelijk, probeer direct te spreken met eerdere klanten, zodat u kunt begrijpen hoe tevreden ze waren met hun ervaring met het werken met de agent en of er problemen waren tijdens het proces die kunnen worden vermeden in toekomstige transacties.

Kijk of de makelaars lid zijn van brancheverenigingen

Bij de beoordeling van verschillende makelaars doet u er ook goed aan om te kijken of ze lid zijn van branchevereniging. Dit is belangrijk omdat dit kan dienen als bewijs van hoge prestatienormen binnen de sector. Het is altijd goed om in zee te gaan met iemand die in de juiste kennis en vaardigheden heeft geinvesteerd.

Naast het onderzoeken van potentiële kandidaten ‘kwalificaties en expertise, andere factoren zoals beschikbaarheid (zal deze persoon beschikbaar zijn wanneer ik ze nodig heb?), persoonlijkheid (doen we samen?), kosten (zijn hun tarieven redelijk?) en communicatie stijl (hoe doet deze persoon omgaan met feedback?) Deze factoren moeten ook spelen in uw besluitvormingsproces bij het kiezen van een makelaar.

 Conclusie

Al met al kost het kiezen van de juiste makelaar wat moeite, maar is dit de moeite waard. Want hoe belangrijk is het dat het allemaal goed voelt en dat u verder ook weet dat u met een professioneel persoon te maken heeft? Doe uw onderzoek, interview potentiële agenten, check de reviews, bekijk de websites goed en vraag mensen in uw omgeving wat hun ervaringen zijn met deze en andere makelaars.

 

Bronnen: Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Funda, ikganaarvmk.nl

2 februari 2023 wonen
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *