Blog

Welke verschillende soorten Thuja zijn er?

De Thuja is een van de meest bekende conifeersoorten die er zijn. De Thuja staat ook wel bekend als de levensboom. Wanneer u graag een wintergroene haag heeft, zit u met de Thuja goed. De Thuja wordt vooral gekenmerkt door een goede gezondheid en lange levensduur. Maar dé Thuja bestaat niet. Dit is slechts de verzamelnaam van verschillende soorten. Welke soorten Thuja er precies zijn, en welke soort het meest geschikt is voor u, leest u in dit blog.

De Thuja Brabant

De Thuja Brabant is misschien wel de meest populaire soort. Deze soort groeit sneller dan de meeste andere Thuja soorten, ongeveer 25 tot 40 centimeter. De Brabant is winterhard en blijft zelfs de hele winter mooi groen. De Thuja prikt niet en geeft bovendien ook geen giftige bessen af. De mooie wintergroene twijgen zorgen voor een zeer dicht geheel, waardoor uw haag veel beschutting biedt. U kunt de plant in kluit of in pot aanschaffen, maar sommige kwekers als Haag-Heg maken het ook mogelijk om een kant-en-klare haag aan te schaffen.

Thuja Smaragd

Een andere Thuja soort die u ook vaak tegen zult komen, is de Thuja Smaragd. De twijgen van deze soort zijn wat donkerder dan de Brabant. Ook is de structuur van deze twijgen iets fijner. Een ander verschil is dat de Smaragd wat langzamer groeit, zo’n 20 tot 30 centimeter per jaar. Dit maakt de Smaragd wat geschikter voor plaatsing in kleinere tuinen. De Smaragd kan op elke grondsoort goed gedijen, maar houdt niet erg van droogte. Plaatsing kan op een zonnige of schaduwrijke plek.

Andere soorten

Hoewel de Brabant en Smaragd onze favorieten zijn, zijn het niet de enige Thuja soorten die het overwegen waard zijn. De Thuja Martin en de Thuja Atrovirens zijn ook zeer geschikte conifeersoorten. De Martin kan behoorlijk groot worden, een hoogte van vijf meter is dan ook zeker niet ondenkbaar. Dit is net als zijn soortgenoten een sterke conifeer die in veel omstandigheden gedijt. De Atrovirens is net als de Martin een conifeer die flink kan groeien en wordt dus voornamelijk gebruikt bij het creëren van een hoge haag.

19 maart 2020 duurzaam, wonen, woon tips
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *