Blog

Woning verhuren met een verhuurhypotheek: hoe werkt het?

Het verhuren van een woning met een hypotheek is in de praktijk niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een huurbeding en je toestemming nodig hebt om je woning met hypotheek te verhuren. Om dat probleem te omzeilen, is er een verhuurhypotheek ontwikkeld. De verhuurhypotheek voorziet juist in de mogelijkheid om op een eenvoudige manier je woning te verhuren. Dat is niet alleen een optie voor vastgoedbeleggers, maar ook voor particulieren die een regelmatig inkomen willen genereren. Ontdek hier hoe het precies zit met de verhuurhypotheek.

Toestemming of plicht voor verhuur

Het belangrijkste kenmerk van een verhuurhypotheek is dat je vooraf zekerheid hebt over de toestemming van verhuur van je woning. Het kan ook zo zijn dat er zelfs sprake is van een verplichting om met een huurhypotheek je woning te verhuren. Daar is de hypotheek tenslotte ook speciaal voor samengesteld. Overigens zijn er maar een beperkt aantal hypotheekverstrekkers die deze optie aanbieden. Daarbij zijn er bovendien verschillen aan te merken in de inhoud en voorwaarden. Daarom is het belangrijk om een professioneel hypotheekadvies te verkrijgen bij de keuze voor een verhuurhypotheek.

Bestaande hypotheek omzetten

Naast de aankoop van een extra woning om deze voor de verhuur aan te bieden, is er nog een optie. Het is bijvoorbeeld eveneens mogelijk om een verhuurhypotheek af te sluiten voor de eigen woning die je gaat verlaten. Een reden daarvoor is emigratie naar het buitenland of door zelf een nieuwe woning te kopen en de oude te verhuren. Het is niet verstandig om een woning te verhuren op basis van een reguliere hypotheek. Dat is namelijk vaak niet eens toegestaan. In dat geval is het dus mogelijk om bij een vertrek naar het buitenland de bestaande hypotheek om te zetten naar een verhuurhypotheek.

Rekening houden met de rente

Een verhuurhypotheek kent doorgaans een hogere rente dan een reguliere hypotheek. In dat kader is het belangrijk om financieel gezien de juiste beslissing te nemen. Ook hiervoor geldt dat professioneel advies uitkomst biedt. Een van de adviezen is bijvoorbeeld om het zelf te bewonen huis zoveel mogelijk te financieren. De eigen middelen zijn in dat geval beter te gebruiken voor de woning waar een verhuurhypotheek op van toepassing is. Het is heel lastig om zelf alle verhuurhypotheken te gaan vergelijken. Daarom geldt dat professioneel advies van groot belang is. Bovendien geldt dat bij een verhuurhypotheek de maximale hypotheeksom beperkt is. Doorgaans geldt er een hypotheek ter hoogte van maximaal 70% van de marktwaarde.

15 februari 2021 Geen categorie
About makelaar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *